torstai 23. huhtikuuta 2015

Sähköposti — uudet ajat mutta vanhat tavat

En myönnä olevani takakireä nipottaja mutta olen yleensä kuitenkin, varsinkin kun yksi pieni asia on minua jo piiiiiitkääääään häirinnyt. Piskuinen mutta ah kuinka häiritsevä... 

Nimittäin, miksei ihmiset osaa enää kirjoittaa sähköpostiviestejä? Todella karkeasti arvioiden joka viides asiaviesti (eli oikeastaan kaikki muut paitsi kisaosallistumiset) menee näin:

"Selailin Talli Tallilan sivuja ja löysin sieltä Orin, astuisiko ori Tammani? Lorem ipsum dolor sit amen blaa blaa blaa etc jne."

Eihän tuossa muuten mitään huonoa ole, mutta missä on tervehdys ja ennen kaikkea kaikista tärkein, allekirjoitus? Lähettäisitkö sinä etanapostia jossa ei edellämainittuja ole? Hyvä, en minäkään. On todella häiritsevää lähteä vastaamaan viestiin josta et edes tiedä kuka sen on lähettänyt!

Kun pakinoin aiheesta tänään ääneen sain hyvän vastauksen että nykyisin peruskoululaiset ovat pikaviestinkansaa, joka on tottunut saamaan toiset kiinni somen, WhatsAppin tai tekstarien kautta. Totta, ajat muuttuvat. Viimeistään työelämässä tulee kuitenkin tarve osata kirjoittaa asiallista (sähkö)postia, kavereille ja tutuille nyt voi varsinkin pidemmässä kirjeenvaihdossa olla epämuodollisempi mutta varsinkin vieraita lähestyessä olisi ihan kohteliasta kerrata miten niitä kirjeitä kirjoitettiinkaan.

"Hei! 
Selailin Talli Tallilan sivuja ja löysin sieltä Orin, astuisiko ori Tammani? Lorem ipsum dolor sit amen blaa blaa blaa etc jne. 
Terveisin, 
Ano Nyymi" 

2 kommenttia:

Tuire N. kirjoitti...

Tämä on kyllä totta ja vaikka itseäni tuo ei ainakaan vielä niinkään ärsytä, niin kyllä se pistää silmään. Itse en lähes koskaan edes pysty kirjoittamaan viestiä ilman tervehdystä, se vaan tulee niin automaattisesti sinne.

Ja allekirjoitus on ihan ehdoton, ihan sama kenelle viesti on tarkoitettu. Tervehdys jää joskus, mutta kutakuinkin ainoastaan silloin, kun kyse on pidemmästä viestiketjusta ja vastaukseni on tyyliin kolmas tunnin sisään.

Eetuperkele kirjoitti...

Jessss ihanaa en ole ainoa, kiitos! :""D